Blog

Nem csak szavak, emberek! Melegek, romák, civil összefogásban

Feszültség, kitaszítottság, politika, kormánypártiság, ellenzékiség. Szavak, amelyek kiüresednek csupán azáltal is, hogy kimondjuk őket.

Itt mégis, emberekről van szó, akik másságuk okán csorbítva érzik, érezhetik magukat a társadalom masszájában. Nem kellene, hogy így legyen.

Néhányan, akik hús-vér emberek, akik mindennapjaikban érzik a jelenséget, úgy döntöttek hogy kezükbe veszik a sorsukat, a sorsunkat. Nem várnak érdekképviseletre, más pártokra vagy politikusokra. Cselekszenek. Andrea Disorder interjúja.

Ahogyan nő a feszültség a sokak szerint túl régóta regnaló kormánnyal szemben, úgy nő az igény egy olyan politikai tényezőre, ami kitapossa az utat egy olyan rendszer felé, ami képes lehet maga mögött hagyni az elmúlt 50 év okozta társadalmi és politikai traumát, ami mára szinte a génjeinkbe égett.

Egyre nagyobb szerepet kapnak ebben a folyamatban a múlt és a jelen véleményformálói: az influencerek és ők, akik már akkor is közéleti tényezők voltak, amikor ez még nem volt status quo. Velük beszélgetek ma és szövök álmokat egy valóban más életszemléletről :

Amanda Elstak transzszexuális műsorvezető, a Magyar Tolerancia Egyesület és az Összefogás a Toleranciáért Egyesület elnöke, aki nevéhez olyan jótékonysági és társadalomsegítő események fűződnek, mint a Tolerancia Díjátadó és az AIDS gála.
Daróczi Zsuzsa asszony, a Nemzeti Roma Összefogás elnöke. Aki több évtizede küzd a romák elfogadásáért, az általános esélyegyenlőségért és a felzárkóztatásért, mind a politikai, mind a társadalmi életben.

Mikor, ha nem most van az ideje, hogy valaki tegyen egy hatalmas lépést a valódi demokrácia felé. Ti merre léptek?

Daróczi Zsuzsa: Ki akarunk lépni az árnyékból, amibe a kormány taszította és taszítja a civil szervezeteket és a saját kezünkbe venni az elnyomottak jövőjét. Azt tapasztaljuk, hogy akárkik is ülnek az Országgyűlésben, amiről ott beszélnek, az ott is marad és az általuk képviselt emberek nem éreznek semmit a szavak súlyán kívül. Éppen ezért hozunk létre egy pártot, hogy belülről reformáljuk meg a törvényhozást, hogy az ott elhangzottaknak kézzelfogható eredménye legyen azok életében, akiket eddig mindenki az út szélén hagyott. Jelenleg bejegyzés alatt állunk.

Én abszolút támogatom az ötletet, hatalmas szükség van egy új, erős politikai szereplőre, de nyilván ti is látjátok, hogy nem csak nektek jutott eszetekbe. Mitől lesz ez a párt több, mint egy újabb ellenzéki törpepárt?

Amanda Elstak: Pontosan abban, hogy sem ellenzéki, sem törpepárt nem lesz. Mi nem valakik ellen létezünk, hanem valakik érdekében. Nem hisszük azt, hogy leváltjuk a Fideszt holnapután és nem is a rövidtávú célunk. A célunk az, hogy az emberek életét érintő döntések ideológiáktól mentesek legyenek. Csak így valósulhat meg a tisztességes demokrácia. Az embernek kell a központban állni, mert az ember a társadalom alapköve. Nem hagyhatunk ki bizonyos építőelemeket a társdalom építményéből és dobhatjuk őket a perifériákra, mert nem illenek bele a százéves sablonokba és mert -horribile dictu- másfajta segítséget igényelnek, mint a többiek.

DZs: Így van. Ezek a feszültségek nem csak kívülről nyomják a Magyarországon élő kisebbségeket, hanem a kisebbségek között is belső viszályokat szít, szándékosan. A programunk nem csak a külső támadások megfékezésére irányul, hanem azt i szeretnénk elérni, hogy a periférián élő csoportok önállóbbak legyenek és együtt dolgozhassanak a reintegráción, nem csak a munka és a pénzteremtés világába, hanem az új, szabad, egyenlő társadalomba is.

Említetted, Amanda, hogy ideológiai mentességet szeretnétek elérni a törvényhozásban. Egészen pontosan melyik ideológiákra gondolsz?

AE: Minden olyan ideológiára, ahol nem az országban élő emberek érdekei a legfontosabbak. A szélsőséges ideológiákat – mondanom sem kell – elutasítjuk, legyen az szélsőjobb vagy szélsőbal. De nem is kell belemennem szélsőségekbe, a jelenlegi bal- és jobboldalon egyaránt jelen van a kirekesztés valamelyik formája. Igen, mi egy liberális szemléletű párt leszünk, ezt senki nem fogja tagadni, de nem azért és nem az alapján akarunk segíteni másokon, mert ez egy liberális érték, hanem azért, mert EMBERI érték. Mi nem fogunk kompromisszumokat kötni a képviseltjeink kárára csak azért, mert mondjuk nem fér bele a profilunkba. Nem fog érdekelni, hogy mit ír majd rólunk a média holnap, mi azt fogjuk cselekedni, amitől a képviseltjeinknek jobb lesz az élete. Ez egy alapelv.

Kik lesznek a program célcsoportjai?

DZs: Ez egyszerű: Azok, akik segítségre szorulnak, de eddig nem kaptak. Felsorolhatnám a skatulyákat: Romák, melegek, transzneműek és nembináris emberek, zsidók, arabok, fogyatékkal élők és a lista végtelen sajnos… De épp ez az, ami ellen fellépünk. Nem kenyerünk a ”cancel culture”, mi nem akarjuk letagadni a különbségeket. Léteznek ezek a társadalmi csoportok, léteznek a különbségek közöttük és fontos a nevükön nevezni őket, de azt akarjuk, hogy senki ne maradjon ki a szabad és biztonságos életből. Bárki kérje a segítségünket , mi ott leszünk. Ideológiáktól mentesen.

Mit üzentek a képviseltjeiteknek?

AE: Azért szeretnénk a politikai életben megmérettetni magunkat, mert hiszünk egy olyan csodálatos hazában, ahol a romák, zsidók, melegek, transzneműek, fogyatékkal élők és mindenki más, aki ma gyűlöletben és elnyomásban , kirekesztésben él , lehetőséget és esélyt kapjon a többségi társadalommal való békés, boldog és produktív együttélésre.

EZT IS KEDVELNI FOGOD

MÉG TÖBB:Blog

Nem kommentelhető.