Lady Gaga - Forrás: Billboard 2019
BlogEz-az

Beteg, aki buzi!? – a homofóbia elleni világnap

Május 17. – Egy világnap a kirekesztés ellen, az elfogadás mellett

Három évtizeddel ezelőtt azt kellett gondolni, hinni és tudni, hogy a másság nem más, mint egy betegség. Igen, orvosilag is. És bár az Amerikai Pszichiátriai Társaság közel ötven éve nem tekinti mentális zavarnak a “kórt”, az Egészségügyi Világszervezet csak később, 1990-ben reagált hivatalos nyilatkozatával, és törölte a homoszexualitást a betegségek nemzetközi osztályozásából. Magyarországon pedig több mint 15 éve bír jelentéssel a Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnap.

Egy, a közelmúltban megjelent uniós felmérés azt mutatja, hogy minden második, a másságban érintett embert ért negatív megkülönböztetés egy éven belül Magyarországon. Mindez a szexuális vonzódása miatt.

Meg mernéd-e fogni a párod kezét az utcán?

Négy megkérdezettből három, erre a kérdésre nemmel válaszol. A 14-18 évesek körében pedig egyenesen megdöbbentő, majdnem minden második diákot ér valamiféle iskolai zaklatás, az identitása okán.

„Én is ember vagyok!”

Ezzel a címmel indult egy figyelemfelhívó kampány. Cégek, önkormányzatok és a sajtó is a kezdeményezés mögé állt, mert fontosnak érzik hangsúlyozni, hogy hisznek a társadalmi elfogadásban.

Egy másik felhívásra pedig több mint kétszáz olyan történet érkezett, ami összefüggésbe hozható a másság miatti kirekesztéssel.

Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak!

Christopher Moore

EZT IS KEDVELNI FOGOD

MÉG TÖBB:Blog

Nem kommentelhető.